Návody

Postupně budu přidávat recepty a návody na barvy, hmoty.... které budeme, používat během kurzu.

Prstové barvičky 1

  • 1/2 hrnku kukuřičného škrobu
  • 1/4 hrnku cukr krupice
  • 2 hrnky studené vody
  • potravinářská barva

(z tohoto množství 4-5 skleniček od výživy)

  • škrob a cukr zalijeme opatrně vodou, vaříme na mírném ohni dokud se nevytvoří průsvitný gel
  • nalijeme do skleniček  a obarvíme potravinářskou barvou
  • uchováváme v ledničce

Pokud přidáme škrob nebo ubereme vodu vznikne rosol, který můžou děti krájet, mačkat.....

Potravinářské barvy nejprve rozpustíme ve vodě, s barvami opatrně stačí pár kapek, hlavně červená a modrá hodně barví.

Jednoduchá barva

  • mouka
  • voda
  • potravinářská barva

Smícháme v poměru : 1díl mouky a 2díly vody. Vše smíchíme a obarvíme potravinářskou barvou.

 

Nafukovací barva

  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce soli
  • 4 polévkové lžíce vody
  • potravinářské barvivo

Smícháním všech ingrediencí vznikne hustší barva, která pro projití mikrovlnkou získá 3D efekt.  Malujeme na karton, obyčejný papír by v mikrovlnce shořel. Obrázek nechte mikrovlnkou projít na nejvyšší výkon 20 -30 sekund, resp. do doby než barva vyschne.

Děti baví sledovat co se z obrázkem stane.

   

Barevná rýže nebo těstoviny

  •  sklenici s uzávěrem 
  • těstoviny nebo rýži
  • potravinářskou barvu

Do sklenice dáme studenou vodu, kterou obarvíme potravinářskou barvou ( čím více barvy, tím sytější odstín )Vložíme rýži nebo  těstoviny a třepeme. Po obarvení necháme proschnout na plechu, můžeme sušit i v troubě na nejnižší stupeň.

Domácí modelína za tepla

  • 150 g hladké mouky
  • 75 g soli
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce oleje
  • voda (150 - 200 ml)
  • potravinářské barvivo

Smíchíme tekuté ingredience. Na teflonové pánvi smícháme vše sypké a přilejeme tekuté. Na nízkém stupni teploty mícháme a mícháme až se vytvoří kompaktní hmota, která se nelepí. Musíme hmotu dostatečně na pánvi prohřát jinak se bude lepit.

Kontakt

Rita Malášková tel. 731 125 950 klubikjaja@gmail.com